Voordeur isoleren
Onze voordeur tochtte behoorlijk, vooral onder de deur door. De deur had zelfs nog enkel glas. Ook de brievenbusopening voelde koud aan. Om dit op te lossen hebben we in december 2020 het volgende gedaan:
- Geisoleerde brievenbus geplaatst (Homebox)
- HR Isolatieglas laten plaatsen (33/1-7-4, SGG Climaplus XN)
- Valdorpel laten infrezen (EllenMatic valdorpel – Soundproof)
- Tochtstrips vervangen
We zijn erg tevreden over het resultaat. De hal is duidelijk warmer geworden in de winter en geen tocht meer.
Vloerisolatie
In januari 2021 is bij ons Tonzon vloerisolatie aangebracht onder de vloer, in de kruipruimte. Dit houdt in:
- Op de bodem van de kruipruimte is een een bodemfolie aangebracht (op het zand).
- Boven in de kruipruimte, dus onder de betonnen vloer, zijn thermoskussens opgehangen. Dit zijn lagen van een soort aluminiumfolie die lucht insluiten.
Door de bodemfolie is de kruipruimte in ieder geval een stuk droger geworden. Voorheen was het heel vochtig. Er hingen altijd druppels aan de betonnen balken. Nu lijkt het een stuk droger.
Of Tonzon nu beter of minder goed werkt dan purschuim eronder spuiten kan ik niet zeggen. In ieder geval is het wel weer gemakkelijk te verwijderen, mocht dat ooit nodig zijn, in tegenstelling tot purschuim.
Vloerverwarming
Toen we in ons huis kwamen wonen (in 2013) hebben we meteen verbouwd en daarbij vloerverwarming op de begane grond laten aanleggen. Dit zie ik niet echt als een duurzaamheids/energiebesparings maatregel, maar het is gewoon een prettige manier van verwarmen. En je bent van de radiatoren af.
Groot voordeel is uiteraard ook dat vloerverwarming een laag-temperatuurverwarming (LTV) is. Je afgiftesysteem is dan meteen ook geschikt voor een warmtepomp.
Douche-WTW
Bij de verbouwing in 2013 hebben we ook de badkamer op de eerste verdieping vernieuwd. Daardoor kon gemakkelijk een douche-WTW (warmte terugwinning) aangelegd worden.
De douche-WTW is echt een ei van Columbus. Het werkt simpel, kost weining en levert een serieuze besparing op.
Wij hebben de douchepijp versie (er is ook een douchegoot versie). De douchepijp-WTW is in feite een afvoerbuis die naast de normale afvoerbuis loopt, vertikaal in de koof op de begane grond, onder de badkamer. De afvoer van alleen de douche is daarop aangesloten. Dus het gebruikte warme douchewater loopt daardoor naar beneden. Nu heeft deze afvoerpijp een dubbele wand, waardoor het schone koude water naar boven loopt, richting de CV ketel (de koudwater aanvoer) en richting de douche (thermostaatkraan, de koudwater aansluiting). Dit koude water wordt dus alvast voorverwarmd dmv de warmte van het afvoerwater. De warmte van het afvalwater gaat dus niet zomaar het riool in, maar komt weer terug naar boven via de ‘koud’-wateraanvoer. Geniaal toch?
De fabrikant heeft er een mooi filmpje met uitleg van (wij hebben ‘Aansluitwijze A’).
Daardoor hoeft de ketel (of warmtepomp) veel minder energie te gebruiken om het water op de gewenste temperatuur te brengen. En omdat ook nog het ‘koude’ water op de thermostaatkraan van de douche warmer is, wordt er ook nog eens minder warm water vanuit de ketel gevraagd.
Je merkt daar, al douchend, helemaal niets van. De thermostaatkraan houdt de douchestraal gewoon op de gewenste temperatuur.
Eigenlijk zou elke badkamer dit standaard moeten hebben. Het is echt ‘set and forget’. Je merkt er niks van maar bespaart elk jaar weer energie voor warm douchewater (vergelijkbaar met de besparing van een zonneboiler, maar een fractie van de prijs, als je toch al verbouwt).
Zelf heb ik geen sensoren aan de douche-WTW zitten, dus kan ik de besparing niet kwantificeren. Maar Martin Kleinman komt in zijn geval door meten en rekenen op ongeveer 25m3 gas per persoon per jaar besparing. Bij ons zou dat dan ongeveer 100m3 per jaar zijn (4 personen). En dit leuke experiment in een youtube filmpje komt op ongeveer 40% besparing met een soortgelijke douchepijp-WTW.