Dit is het eerste bericht op de blogpagina van deze website.

Mocht je een vraag of opmerking hebben over de inhoud dan hoor ik dat graag. Dat kan door te reageren middels een comment (klik eerst op de titel van dit bericht om het comment formulier te kunnen zien).

Groeten,

Casper Rijnders™

Comments (5)

  1. GJM Wassenberg

    Beantwoorden

    Dag casper

    Met veel intresse lees ik je stukken en heb inmiddels onze daikin warmtepomp dezelfde instellingen gegeven als die jij hebt.

    Nu de dagen weer wat kouder worden merk in dat het water in de warmtepomp niet verder word opgewarmd dan 29 graden.. das net te weinig om de koude buiten te houden… de evenwichtstemperatuur heb ik op 5 graden gezet en de instelling volledig op gas verwarmen op 0 graden gezet.

    Wat zijn jou ervaringen met het kouder worder weer?

    • Casper

      Beantwoorden

      Hallo GJM,

      Bedankt voor je reactie.

      Heb je de stooklijn goed ingesteld en niet te laag? Die bepaalt wat de aanvoerwatertemperatuur zou moeten zijn.

      Bij ons is de temperatuur van het aanvoerwater momenteel volgens de Daikin informatie 36,9 graden Celcius. Zie hier al onze waardes momenteel:

      Informatie -> Sensorinformatie:
      Kamertemp: 20,5 C ( dit is ook de ingestelde doeltemperatuur op de thermostaat)
      Buitentemp: 1,0 C
      Aanvoerwater: 36,9 C
      Aanvoerwater (pltnwis): 36,6 C
      Waterinlaattemperatuur: 31,5 C
      Koelmiddeltemperatuur: 30,5 C
      Debiet: 12,4 l/min

      Dus ik zou zeggen, check je stooklijn (Gebruikersinstellingen -> Stel weersafhankelijk in -> Primair -> Weersafhank verw instellen.

  2. Rob van der Zwan

    Beantwoorden

    WoW. Dat is mijn eerste reactie op al hetgeen jullie gedaan hebben om het wonen duurzaam te maken op een begrijpelijke manier. Ikzelf was hier nooit mee bezig maar nu na de krankzinnige periode van stijging energiepriizen gelijk maatregelen genomen die nu na 8 maanden geïmplementeerd zijn.
    Zonnepanelen en een hybride warmtepomp van, jawel, Daikin i.s.m. een intergas CV.
    Het is voor mij een periode van leren om met de warmtepomp om te gaan.
    Wat mij in het verhaal van jullie opviel is dat je nog steeds een één fase aansluiting hebt , ook omdat je een aansluiting hebt voor een electrische auto. Die heb ik ook maar dan moest ik wel driefasen aansluiting hebben want anders is je oplaadsnelheid wel laag en met ook een warmtepomp aansluiting verbaas ik mij erover dat de fase er niet uitklapt. Ik laad op met 11kwh. Ongeveer 52 kilometer per uur. Ik blijf jullie volgen.

    • Casper

      Beantwoorden

      Hallo Rob,

      Bedankt voor je enthousiaste reactie!

      Inderdaad hebben we nog een 1-fase meterkast. De lader van de auto laadt dus ook op 1-fase en met max 16A (3,6 kW). Dat is dus ongeveer 24 km/h laadsnelheid (als je 0,15 kWh/km verbruik rekent van de auto). Dat is voorlopig snel genoeg voor ons.

      Onze auto heeft toch slechts een 24kWh batterij en die is altijd met gemak binnen 1 nacht weer vol. Als we in de toekomst een modernere e-auto aanschaffen, dan zal ik zeker overwegen om naar 3-fase te gaan.

      De fase klapt er ook niet uit omdat ik ten eerste een beetje uitkijk om niet tijdens het koken te gaan laden (oven + inductiefornuis mogelijk aan). Daarnaast heeft de lader een beveiliging (load balancing). Hij weet hoeveel vermogen gevraagd wordt in huis (via slimme meter) en mocht het bijna over de max gaan dan zal hij langzamer gaan laden of even pauzeren (OpenEVSE lader met wat knutselwerk).

      Groeten,
      Casper

  3. gerard

    Beantwoorden

    Wat een leuke site. Wij hebben een jaren 30 huis en bezig met een vergelijkbaar traject. De panelen hebben we al langer maar de Daikin Altherma 8 kw pas sinds december 2022. Mijn ervaringen en metingen komen aardig overeen met die van jullie maar liever had ik deze site eerder gevonden. Liefst voor de aanschaf van de Daikin omdat je dan beter weet wat te verwachten. Al met al ben ik ook tevreden maar vond het toch wel spannend om te zien of de verwachtingen ook waar gemaakt worden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *